Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

ALERGENY

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby

rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujące w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy

    pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy

    oraz produkty przygotowane na ich bazie)

  1. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  2. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna

      na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)

  1. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  2. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,
lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma,
cynamon, cukier wanilinowy.

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać

śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna w salach dzieci przez cały dzień.